علیرضا ظهیری | شهرآرانیوز؛ از سال گذشته که برای اولین بار در کشور ایستگاههای سامان دهی کارگران ساختمانی با نام «ایست کار» در مشهد آغاز به کار کرد، کمتر شاهد حضور نابسامان کارگران روزمزد در میدانها و چهارراههای شهر هستیم و این اقدام شهرداری مشهد سبب شد علاوه بر حفظ منزلت این کارگران، فرصتهای شغلی مناسب در اختیار کارگران روزمزد قرار گیرد و درعین حال درصورتی که این افراد نتوانستند در طول روز کاری پیدا کنند، از ظرفیت آنها در پروژههای شهری استفاده شود.
درهمین راستا و بنا به گفته مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد از سال گذشته تاکنون در مجموع ۲۴۳ هزار نفرروز اعزام کارگر به پروژههای شخصی و شهرداری از طریق ایست کارها به ثبت رسیده است.
مسعود رضوی در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه پروژه سامان دهی کارگران ساختمانی و موقت با توجه به شرایط حاد بیماری کرونا و اوضاع اقتصادی جامعه، با هدف سامان دهی کارگران سرگذر و همچنین ارتقای زیبایی و طراوت نمای شهر از تاریخ دهم اردیبهشت ماه سال گذشته آغاز به کار کرد، گفت: برهمین اساس ۱۱ مکان برای راه اندازی ایست کارهای دائمی و یک مکان برای راه اندازی ایست کار موقت به عنوان مناطق منتخب برای خدمت رسانی رایگان به قشر زحمت کش کارگر شناسایی و به مرحله بهره برداری رسید.
وی افزود: همچنین با توجه به لزوم کاهش مراجعات حضوری و ارائه هرچه بیشتر خدمات به صورت غیرحضوری، در طرح سامان دهی کارگران ساختمانی و موقت علاوه بر مراجعات حضوری امکان خدمت رسانی به صورت تلفنی با سامانه پاسخگویی ۳۱۷۵ و همچنین به صورت هوشمند از طریق نرم افزار کارگری شهرمن نیز تعبیه شده است.
وی ادامه داد: طرح سامان دهی کارگران ساختمانی با چنین وسعتی برای اولین بار در کشور و در مشهد آغاز به کار کرده است. این مسئله نیازمند همکاری همه دستگاههای اجرایی بود که در همین راستا پس از پیگیریهای متعدد تفاهم نامهای نیز با محوریت استانداری و ۱۲ دستگاه اجرایی و همچنین ۲ تشکل مردم نهاد به امضا رسید و این دستگاههای خدمت رسان نیز میز خدمت خود را به کارگران در ایست کارها ارائه خواهند داد.
رضوی افزود: در ایست کارها علاوه بر سامان دهی کارگران ساختمانی، استفاده از ظرفیت کمپ ماده ۱۶ یکی دیگر از اقداماتی است که شهرداری مشهد از طریق طرح سامان دهی به آن جامه عمل پوشانده است. در این طرح، معتادان متجاهری که به زندگی بازگشت داشته اند در فعالیتهای فضای سبز شهری به کار گرفته میشوند.
وی با بیان اینکه در مسیر طرح سامان دهی کارگران ساختمانی معضلاتی نیز شناسایی شده است که از جمله آنها میتوان به حضور افراد کارگرنما و متکدی در شهر اشاره کرد، افزود: این افراد با هدف تکدیگری مدرن در خارج از محدوده ایست کارهای سامان دهی سبب بر هم زدن نظم جامعه میشوند. در این باره با پیگیری و هماهنگیهای صورت گرفته با حوزه قضایی و دستور معاونت اجتماعی و پیگیری از وقوع جرم دادگستری، از ظرفیت نیروی اجرائیات و سد معبر مناطق در راستای هدایت این دست از افراد به ایست کارهای سامان دهی نیز استفاده میشود.
مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد ادامه داد: همچنین در موضوع رعایت شیوه نامههای بهداشتی در راستای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا نیز تدابیر مهمی اندیشیده شده است که میتوان به رعایت فاصله گذاری اجتماعی، تعبیه دستگاه ضدعفونی دست و توزیع رایگان ماسک به صورت روزانه در ایست کارهای سامان دهی اشاره کرد.
رضوی در ادامه به میزان اعزام به کارها از طریق ایست کارهای شهرداری در مدت راه اندازی این جایگاهها اشاره کرد و گفت: در طرح سامان دهی کارگران ساختمانی و موقت، تاکنون بالغ بر ۲۱۲ هزار نفرروز نیروی کارگر به پروژههای شخصی و ۳۱ هزار نفرروز به پروژههای شهرداری که مجموع تعداد ۲۴۳ هزار نفرروز اعزام را تشکیل میدهند در پروژههای مختلف به کارگیری شده اند؛ همچنین تاکنون بالغ بر ۹۹۰۰ کارگر ثبت سامانه شده اند و دارای کارت عضویت طرح سامان دهی هستند.
وی افزود: از مهمترین اهداف پیش روی این طرح میتوان به استفاده از ظرفیت تفاهم نامه ابلاغ شده توسط استانداری برای پای کار آوردن سایر دستگاههای اجرایی در حوزه کار و کارگری، استفاده از ظرفیت بیمه کارگران ساختمانی کشور برای تشویق کارگران به حضور در ایست کارها و کمک به معیشت این قشر، دعوت از خیران برای استفاده از ظرفیت ایست کارهای سامان دهی طبق مصوبات شهرداری، راه اندازی سیستم امتیازدهی و نظام رتبه بندی کارگران ایست کارها، استفاده از فضای داخلی ایست کارها برای برگزاری کلاسهای سوادآموزی و آموزش فنی وحرفهای و همچنین ایجاد ایست کارهای جدید با نظر مشاور طرح در مناطق مورد نیاز اشاره کرد.